Leerlingen worden op de werkvloer dagelijks geconfronteerd met diverse verbindingsmethoden, waarbij vrijwel elke constructie van hout of metaal ergens een verbinding tussen twee onderdelen bevat.
In de houtsector zijn er zowel klassieke als moderne verbindingen: halfhoutverbinding, slisverbinding, pengatverbinding, …
In de metaalindustrie zijn er klinknagelverbindingen, bout- en moerverbindingen, …
In de elektriciteitssector worden zowel merkgebonden als open standaarden toegepast, elk met hun eigen specifieke toepassingen.
Het is dan ook een uitdaging voor leraren om hun leerlingen stapsgewijs te laten kennismaken met verbindingsmethoden, deze te visualiseren en leerlingen te confronteren met de beperkingen ervan. De link werd al snel gemaakt met Virtual Reality.
Een applicatie die het leerproces ondersteunt
De applicatie VRbindingstechnieken wil verbindingen in verschillende stappen laten uitvoeren, de doorsneden transparant maken en van binnenuit tonen om tot slot onzichtbare, interne krachten visualiseren. Op deze manier verwerven leerlingen op een intuïtieve manier inzicht in de eigenschappen van verbindingen, begrijpen ze waarom deze kunnen falen en identificeren ze de sterke en zwakke punten van een verbinding.
Er zijn al heel wat verbindingen gelegd tussen de verschillende partners. Nu deze nog omzetten naar een virtuele realiteit.
Partners
Het samenwerkingsverband bestaat uit de trekkende school Richtpunt campus Zottegem, in samenwerking met RTC Oost-Vlaanderen, Richtpunt Campus Ninove en Richtpunt Campus Hamme.
Ondersteuning wordt geboden door tal van partners zoals Howest, HoGent, Sint Fransiscusschool Velzeke, het CVO PRO, Lamello, Festool, Ovvo, VC Wood en Woodwize.
SupportSquare is aangetrokken als softwarepartner.